Londonresans aktiviteter utanför programmet

LONDON 22 – 26/8 2012

Några minnesbilder utöver det officiella programmet nedtecknade av Barbro Bejke

Efter ankomsten till hotellet på onsdagen gick min rumskamrat, Birgitta Enocsson och jag till
hotellets bar för att dricka Afternoon Tea. Nybryggt te och goda sandwiches, scones med tillbehör och bakelser gjorde att vi nöjda såg fram emot fler kulturella begivenheter. Med varierande resultat åt vi vid några tillfällen klassisk engelsk mat på pubbar. Själv blev jag förtjust i Shandy, en blandning av läsk och öl, inspirerad av Birgitta.

På fredagen, vår ”lediga” dag, gjorde vi först ett besök på The British Museum där bl a mumierna fångade vårt intresse. Vi läste om balsameringsarbetet, såg mumiekistor och lärde oss att den äldsta kända mumien är daterad till ca 2660 f Kr.

Efter lunch begav vi oss till The Kensington Palace där flera av Englands kungligheter bott sedan slutet av 1600-talet. Idag bor prins William med maka i en del av slottet och den övriga delen är öppen för allmänheten. Vi gick igenom rummen där drottning Victoria (1819-1901) vuxit upp och blev drottning. Vi fick se kvinnan, makan och mamman bakom kronan.

Viktoria gifte sig med sin kusin Albert och de fick nio barn. Hon hyste ett obegränsat förtroende för Albert och när han dog av tyfus i 40-årsåldern klädde Viktoria sig och barnen i svart och hon drog sig undan alla sociala plikter. Efter några års sorgearbete förvandlades hon till den vördade landsmodern. I en annan del av lokalerna var en utställning till prinsessan Dianas minne. Där fanns ett stort antal bilder på henne och också flera av hennes vackra klänningar. Bilder visade också att några timmar efter Dianas död 1997 var guldgrindarna utanför slottet täckta med blommor från sörjande människor. Ett par dagar senare var hela staketet runt slottet täckt med blommor och en del bildade en lång matta in i Kensington Gardens.

När vi senare gick in i Kensington Gardens såg vi den vackra, ovala vattenrännan med porlande vatten som skapats till minne av Diana.

Dagen avslutades på The Royal Albert Hall som ligger i South Kensington. Vi var först med på en guidad tur i den stora salongen med 5200 platser. Inredningen gick i färgerna rött och guld, taket var en vacker kupol där de berömda ”musslorna” hängde ner för att förfina akustiken. Det fanns mer än 13000 stora A infällda i alla räcken i huset. Det var en order från drottning Viktoria till arkitekten för att hylla Alberts minne. När konsertföreställningen av operan ”Peter Grimes” av Britton började var salongen fullsatt och ståplatserna fyllda. Vi njöt av musiken och sången där vi satt i en draperiprydd avbalkning ett par rader upp i salongen.

På lördagen ville vi se ”War Horse” en kritikerrosad pjäs (5 Tony Awards 2011) som flera i vårt sällskap rekommenderade. Slutsålt ! Efter köande i lätt regn utanför New London Theatre fick vi i sista minuten bra biljetter som inte hämtats ut. Föreställningen var en berättelse från första världskriget om en häst, Joey, som såldes till kavalleriet och skeppades till Frankrike. Hästens ägare, den unge Albert, tog värvning för att kunna hitta sin käre
vän. Skådespelarna arbetade inuti magnifika hästdockor i naturlig storlek och vi fick följa med på en gripande resa genom historien. Imponerande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s