Londonresan

Hej Vänner!
Jag har blivit ombedd skriva några rader om vår resa till London i slutet av augusti.

Det var några intensiva och mycket givande dagar.

Huvudattraktionen var självklart besöket i  Glyndebourne och två enaktsoperor av Ravel. Den första ” spanska timmen” var humoristisk  och en fransk variant av den traditionella commedie dell´arte. Den lär vid premiären i Paris 1911 ha betraktats som frivol och blev ursprungligen refuserad. Tror inte att en nutida åskådare störs av de sexuella anspelningarna där två golvur och en urstark mulåsnedrivare  spelar en central roll. Den andra operan ”förtrollad natt” i svensk översättning  påminner enligt mitt tycke rätt mycket om  ”Alice i underlandet” och handlar om ett barn,som trött  på läxläsning plågas av sitt dåliga samvete för att ha misshandlat vardagsföremål och djur. Det finns en rad komiska  inslag i det här verket nästan i revynummerstil. Särskilt minns man tekanneduetten  i ragtimestil, sagoboksprinsessans klagan och siffrornas kör. Genom sin skickliga orkestreringskonst lyckas Ravel på ett förbluffande sätt härma djurläten.Båda operorna var magnifika -allra mest den andra.

I programmet ingick också en bussutflykt till Wallingford för oss TV-tittare mera känt som Causton i deckarserien Midsummer Murders. Det var intressant att känna igen ett och annat från miljöerna där Barnaby och hans assistent Troy löser sina mordgåtor.

Utöver det ordinarie programmet gjorde min hustru och jag tillsammans med ett par goda vänner bl.a. följande:

Ett förmiddagsbesök på Tate Modern och  en  Edvard Munch utställning. Den gav en utförlig bild av norrmannen som målare, tecknare, fotograf och teaterillustratör.

En barock- och Mozartkonsert i kyrkan St Martin in the Fields. Mycket skickliga musiker med ett särskilt plus för flöjtisten. Underbar kväll.

Musikalen ”Phantom of the Opera” med Peter Jöbach i titelrollen. Mycket svenskar bland publiken, som gav Jöbach stående ovationer. En sevärd föreställning.

Så mycket och lite till hann vi med från onsdagseftermiddag till söndagsförmiddag!

Helhetsintrycket av resan är väldigt, väldigt positivt. Heder åt arrangörerna med Gunnel i spetsen.

Med bästa Vän-hälsning

Kjell Mellander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s