Glyndebourne

Att kunna resa till London och dessutom till den omtalade operafestivalen i Glyndebourne – hur spännande är inte det!

Den resan blev av med Göteborgs Symfonikers Vänner den 22-26 augusti 2012.

Den 23 augusti bar det av med buss från vårt utmärkta hotell i London. Alla deltagarna var uppklädda (herrarna i mörk kostym med svart slips och damerna i eleganta klänningar), som det anstår ett besök på Glyndebourne.

Glyndebourne ligger i grevskapet East Sussex ca 70 km söder om London. Strax innan vi nådde fram passerade vi orten Lewes, där det finns mycket gott om kaniner i sluttningarna, vilket ledde oss till diskussion om succéboken ”Den långa flykten” skriven av Richard Adams. När vi åkt av huvudleden, kom vi in på smala slingrande vägar, som gick genom små pittoreska byar, där bussen ibland strök husväggarna och trädgrenar skrapade mot busstaket.

Slutligen var vi framme vid det berömda godset, där föreställningen skulle gå av stapeln. Själva byggnaden var imponerande och med en fantastisk park med många häckar, vindlande gångar och sittplatser i små nischer samt stora gräsytor, där vi i pausen skulle inta vår pick-nick.

Programmet bestod av Maurice Ravels ”Double Bill”: de två enaktarna L’enfant et les sortilages (libretto av Colette) samt L’heure espagnole (libretto av Franc-Nohain). Två verk som kanske inte många av oss sett tidigare. Salongen var magnifik, publiken uppklädd och föreställningen mycket bra.

I pausen hade vår eminente guide, Tom Birkeland och hans efterträdare som guide i London, ordnat med en alldeles utsökt pick-nick i parken. Man hade hyrt bord och stolar, så vi slapp sitta i gräset, vilket många andra gjorde. Det brann ljus i kandelabrar och ljusstakar här och var i skymningen, får gick och betade och bräkte
på ängen intill – en pastoral idyll av stora mått.

Efter föreställningens slut satte vi oss i bussen för återfärd till London, nöjda, glada och upprymda efter en fantastisk upplevelse.

”Extremely well done!” som vi säger i lilla London.
Sist men inte minst skall Gunnel Kahlefeldt ha ett enormt stort tack för initiativet till denna intressanta och roliga resa – Tack!

Edvard och Berit Löfström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s