Studiekväll 2 maj 2011

Varför det stod en midsommarstång bakom Jan Ling förstod vi aldrig men någon hade redan nu placerat den i rep-salen.

Varför det stod en midsommarstång bakom Jan Ling förstod vi aldrig men någon hade redan nu placerat den i rep-salen.

Måndagen den 2 maj var det dags för säsongens sista studiekväll med Jan Ling och vi var c:a 30 medlemmar, som bänkade oss i repetitionssalen. Jan hade bjudit in tonsättaren Anders Hultqvist denna gång, och vi hade i förväg fått ett kompendium om Anders, som Jan hade sammanställt. Anders Hultqvist var verkligen en intressant bekantskap. Han är från början flöjtist men fortsatte sedan studera komposition vid Musikhögskolan i Göteborg. Hans intresse sträcker sig från matematik till lyrik. Han har alltid läst mycket lyrik bl a T S Elliot och även Tomas Tranströmer. Vi fick först lyssna till Tiden far i träden – ett requiem samt sviten Ge mig den kärlek…, där Anders interfolierar instrumentalstycken och bearbetar melodier till texter av Olle Adolphson. Musiken var mycket njutbar.

Anders är även lärare vid Musikhögskolan och organiserar även festivaler. Han har funderat mycket på traditionsarvet. Vad skall vi göra med klassikerna och skall vi spela dem på samma sätt år efter år eller ge nya alternativa tolkningar? Han sysslar nu bl a med att angripa Beethovens 5:a som en regissör. Han har tagit bort retoriskt överflöd och stuvar om bland satserna och resultatet av detta kommer att framföras den 6 oktober.

I pausen med kaffe och hembakade kakor diskuterades det livligt och alla deltagarna uppskattade storligen mötet med Anders Hultqvist. Vi gläder oss också åt att Jan Ling lovat återkomma till oss i höst.

Ulla Thelander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s