Nytt dirigentfynd från Venezuela leder Göteborgs Symfoniker på Sverigeturné

Manuel López Gómez ersätter Gustavo Dudamel vid konserterna och turnén den 6 till 14 april. Foto: Alejandro Tinoco.

Manuel López Gómez ersätter Gustavo Dudamel vid konserterna och turnén den 6 till 14 april. Foto: Alejandro Tinoco.

Göteborgs Symfonikers chefdirigent Gustavo Dudamel ska bli pappa och ersätts av Manuel Lopéz Goméz vid veckans konserter och den följande Sverigeturnén.

Manuel Lopéz Goméz kommer liksom Gustavo Dudamel från Venezuelas utbildningssystem El Sistema och förutspås en lysande framtid.

Manuel López Gómez har studerat in Stenhammars Serenad och Prokofjevs femte symfoni med Gustavo Dudamel i Venezuela. Han framför också verken med en orkester i Caracas som förberedelse inför debuten med Göteborgs Symfoniker den 6 & 7 april kl 19.30. Direkt efteråt åker Göteborgs Symfoniker och Manuel López Gómez på turné till Norrköping, Visby, Uppsala och Jönköping.

Den unga dirigenten Manuel López Gómez föddes i Caracas 1983 och började spela fiol vid sex års ålder. Han har varit konsertmästare för en ungdomsorkester i Caracas och försteviolinist i Simón Bolívar-orkestern. Liksom Gustavo Dudamel har han studerat dirigering för El Sistemas grundare José Antonio Abreu.

Manuel López Gómez gick till final i Georg Solti-tävlingen i Frankfurt 2008 och har varit assistent till Gustavo Dudamel i internationella produktioner av Verdis La Traviata och Puccinis La Bohème. Vid sidan av sina framträdanden i hemlandet har han också med framgång dirigerat Bahias symfoniorkester i Brasilien, Carlos Chavezorkestern i Mexiko och Gulbenkianorkestern i Portugal.

Manuel López Gómez är en ”Dudamel Fellow” i det program som Los Angeles Philharmonic startat för att ge unga dirigenter en chans att vidareutbilda sig och skaffa nya erfarenheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s