Månadens cd april och maj – klingande resultat av Anders Robertsons stipendium från Vänföreningen

Karl-Olof Robertsons musik är Månadens CD på Konserthuset. Sonen Anders Robertson har dokumenterat. Porträtt av K-O Robertson; privat foto. CD:ns omslag: Sjön Brunn, foto av Anders Robertson. Porträttbild av Anders Robertson (beskuren): fota Anna Hult

Karl-Olof Robertsons musik är Månadens CD på Konserthuset. Sonen Anders Robertson har dokumenterat. Porträtt av K-O Robertson; privat foto. CD:ns omslag: Sjön Bunn, foto av Anders Robertson. Porträttbild av Anders Robertson (beskuren): foto Bertil Lindh.

2009 fick cellisten i Göteborgs Symfoniker Anders Robertson 25 000 kronor i stipendium av Göteborgs Symfonikers Vänner. Stipendiet har Anders använt för att dokumentera kompositören Karl-Olof Robertsons musik. Resultatet har blivit den cd som Konserthuset nu presenterar som Månades CD i april.

Karl-Olof Robertson var Anders far. Att få möjlighet att på detta sätt dokumentera och ge ut en del av hans musik har varit en dröm för Anders. Med hjälp av stipendiet har drömmen blivit verklighet.

Karl-Olof Robertsons stil är mycket personlig. Musiken kännetecknas av de nordiskt klingande melodierna och ett varmt tonspråk med färgrika harmonier, formkänsla och vitsig rytmik. Han har tagit intryck av svensk folkmusik, svenska tonsättare från 1900-talets första hälft och fransk impressionism.

Pernilla Carlzon, Ingrid Sjönnemo, Anna Raihle och Anders Robertson spelar på cdn med Anders Robertsons musik. Foto Anna Hult.

Anna Raihle, Pernilla Carlzon, Ingrid Sjönnemo, och Anders Robertson spelar på cdn med Karl-Olof Robertsons musik. Foto Bertil Lindh.

På cd:n spelar förutom Anders Robertson själv på cello, hans syster Ingrid Sjönnemo och Pernilla Carlzon, violin, Anna Raihle, viola samt Ragnhild Pettersson, piano.

Karl-Olof Robertson
Karl-Olof Robertson (1918–2009) är en välkänd profil inom den nordiska kyrkomusiken. Han var verksam som kyrkomusiker i Huskvarna och ledde en oratoriekör som framförde många stora kyrkomusikaliska verk.

På 1940-talet studerade han komposition för Lars-Erik Larsson vid Musikaliska Akademien i Stockholm. På Robertsons verklista innehåller körverk, solosånger och orgelmusik. Han är representerad med tio psalmmelodier i Svenska Psalmboken.

Karl Olof Robertson vid orgeln.

Karl Olof Robertson vid orgeln.

Karl-Olof Robertson skrev några kompositioner för orkester. Ett av dem var ”spektaklet” Bara tusen korta år med text av Alf Henrikson, ett historiskt skådespel som handlar om Huskvarna som båda hade anknytning till.

Kammarmusiken är en viktig del av Robertson skapande. Hans verk har spelats i Sveriges Radio och i olika konserthus. De senare årens kompositioner skrevs direkt för Robertson-trion. Den bestod av tonsättaren själv vid flygeln, dottern Ingrid Sjönnemo, violin, och sonen Anders Robertson, cello. Båda är nu musiker i Göteborgs Symfoniker. Familjetrion turnerade flitigt i Småland och angränsande landskap.

Ett kort avsnitt ur Karl-Olof Robertsons Stråkkvartett sats 2 Allegro ma non troppo e scherzando finns här.
Ett smakprov ur hans Violinsonat sats 1 moderato kan du lyssna på här.

CD:n med Karl-Olof Robertsons kammarmusik finns att köpa i Konserthusets biljettkassa. Där är den Månadens Skiva både i april och maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s