En stjärna föds – 14-åriga Ava Bahari solist i Mendelssohns violinkonsert

Ava Bahari tar emot publikens och dirigentens applåder. Foto: Måns Pär Fogelberg, GSO.

Ava Bahari tar emot publikens och dirigentens applåder. Foto: Måns Pär Fogelberg, GSO.

Det är inte var dag vi får uppleva en debut av sådan kaliber! Men när Ava Bahari lät de sista tonerna i Mendelssohns violinkonsert klinga ut över publiken möttes hon med jubel och bravorop. Hon är 14 år och har länge betraktats som ett löfte.

Ava går i åttonde klass i Sörgårdsskolan men här gjorde hon entré som en fullfjädrad artist i en elegant och välskuren lila klänning som stod vackert mot hennes egna färger. Men det var inte vad som mötte ögat utan det som flödade ur hennes fiol som var det viktiga. Hon spelade känsligt, strålande och med en mycket vacker klang och visade att hon hade förstått sin Mendelssohn. Hennes spel möttes av inte bara av jubel från den unga publiken – efteråt kom många lovord från orkesterns musiker.

Ava studerar violin för professor Terje Moe Hansen vid musikhögskolan i Oslo. Hon åker dit på helgerna några gånger i månaden. Det är studier som gett resultat; hon deltar gärna i tävlingar. Av 800 sökande var hon 2010 den enda skandinav som kvalificerade sig till den största tävlingen för unga musiker, Yehudi Menuhintävlingen.

Ava Bahari är en solid musiker med virtuosläggning enligt sin lärare, professor Terje Moe Hansen vid musikhögskolan i Oslo. Foto: Kenneth M Linton.

Ava Bahari är en solid musiker med virtuosläggning enligt sin lärare, professor Terje Moe Hansen vid musikhögskolan i Oslo. Foto: Kenneth M Linton.

– Hon är en väldig solid musiker, har en virtuos läggning och är intelligent, berättar professor Hansen. Han fortsätter: hon är ju ung och man kan hoppas på en fin utveckling. I Yehudi Menuhintävlingen var hon helt på topp! Hon har förutsättningar både för en orkester- eller för solistkarriär. Men för detta krävs att mycket skall klaffa. Rätt lärare och stipendier är några viktiga förutsättningar.

På stipendiefronten har det i alla fall börjat bra. Förra året tilldelades hon Stenastiftelsens speciella ungdomsstipendium på 50 000 kronor.

Skol- och ungdomskonsert
Konserten ingick i Konserthusets utbud av skol- och ungdomskonserter. Rubriken var ”Hemligheten bakom mästarna och musiken”. Joachim Gustavsson dirigerade och Symfonikernas pianist Erik Risberg guidade lättsamt och pedagogiskt publiken genom orkestern och musiken.

Sachiko Jakushima från Japan och Alma Briones från Filippinerna går på SFI. De var på konserten tillsammans med sin lärare Ann. Foto: Kenneth M Linton.

Sachiko Jakushima från Japan och Alma Briones från Filippinerna går på SFI. De var på konserten tillsammans med sin lärare Ann. Foto: Kenneth M Linton.

Det var en åldersmässigt blandad publik. De jag såg var från högstadiet och upp till postgymnasial utbildning. Många var i konserthuset för första gången och hade aldrig hört en symfoniorkester live förut. Men, som Erik Risberg berättade för dem, alla hade antagligen hört symfoniorkestrar både på bio och i dataspel.

Lättlyssnat program
Det var ett livfullt och väl avpassat program för publiken. Mozarts ouvertyr till Figaros bröllop inledde innan Ava Bahari bländade med finalsatsen ur Mendelssohn violinkonsert. Filmmusiken representerades av Hedvigs tema ur Harry Potter och de vises sten av John
Williams.
Leonard Bernstiens Mambo ur West Side Story har spelats några gånger som extranummer när Dudamel dirigerade och fick nu publiken att gunga.
Rosenkavaljeren Rickard Strauss står snart på ordinarie program i form av stumfilmsmusik; här fick vi ouvertyren. Sedan följde ett knaprigt stycke musik som, med Erik Risbergs ord, hade fått koka ned till dess att bara det väsentligaste återstod. Det var Weberns 30 sekunder långa sats 3 ur Fem stycken för orkester.
Holst beskrivning av Mars ur Planeterna påminde säkert många av lyssnarna om musiken till Star Wars. Mera gung tyckte många att
Bachs tredje sats ur tredje Brandenburgerkonserten bjöd innan dagens konsert avslutades med
Stravinskys Danse sacrale ur Våroffer.

Konserten spelas flera gånger under veckan. Lördag 12 mars ges den som barn och familjeföreställning kl. 15.00.

Kenneth M Linton

Du kan se Erik Risberg berätta om konserten här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s