Stjärnmusikern Brett Dean gästar Göteborg

Marja Inkinen Engström och Brett Dean. Foto: GSO.

Marja Inkinen Engström och Brett Dean. Foto: GSO.

Mångbegåvade musikern Brett Dean besöker Göteborgs konserthus för en konsert där han både dirigerar, spelar solo i Mozarts Sinfonia Concertante och leder framförandet av sitt eget verk Beggars and Angels.

Den australiensiske tonsättaren Brett Dean uppmärksammas över hela världen just nu. I London härom veckan var det till exempel Brett Dean Day i Wigmore Hall. Han har tilldelats flera viktiga priser för sina kompositioner, bland dem Grawemeyer-utmärkelsen och UNESCO International Rostrum of Composers.

Dean är inte bara kompositör utan också dirigent och altviolinist. Han har bland annat spelat med Berlinfilharmonikerna under ledning av Sir Simon Rattle under många år. I Göteborg kommer han att spela violasolot i Mozarts Sinfonia concertante tillsammans med Marja Inkinen Engström, stämledare för andraviolinerna i Göteborgs Symfoniker.

– Han är en otroligt fin musiker och nu har han även blivit en riktigt stor kompositör. Han är en av vår tids mest spännande musiker. Det är extra roligt att vi ska spela ett av världens vackraste stycken, Mozarts Sinfonia concertante, tillsammans, säger Marja Inkinen Engström.

Brett Deans musik är fylld av budskap. Ett exempel är saxofonkonserten Water Music som inleds med bubblande ljud och är en reaktion på klimatförändringen. I Göteborg kommer han att framföra verket Beggars and Angels. Brett Dean skrev Beggars and Angels efter att ha varit på en konstutställning med samma namn i Berlin och fascinerats av kontrasten mellan änglar och tiggare. Konserten inleds med Richard Strauss Till Eulenspiegel.

Brett Dean har varit i Sverige flera gånger tidigare och är Artist in Residence hos Svenska kammarorkestern i Örebro.

Stefan Nävermyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s