Chopins vackraste och rariteter av Brahms och Schumann med Christian Zacharias

Christian Zacharias är både dirigent och solist i Chopins andra pianokonsert.

Christian Zacharias är både dirigent och solist i Chopins andra pianokonsert.

Förste gästdirigenten Christian Zacharias är denna vecka på säsongens andra besök hos Göteborgs Symfoniker. Han är både dirigent och solist i Chopins andra pianokonsert den 23 & 24 februari kl 19.30:
– Det är en fantastisk skönhetsupplevelse att sitta där och helt plötsligt ha en sammetsmjuk klang under sig som bär fram pianostämman.

Christian Zacharias gillar sin Chopin, det är uppenbart. Den polske tonsättaren har sin plats i musikhistorien:
– Han lät pianot lysa och visa upp sina ädla kvaliteter. Han var sannerligen inte en konsertant tonsättare som för en dialog mellan stämmorna à la Beethoven, men hans andra pianokonsert är prototypen för den romantiska konserten och på det området är han den främste.

Vid konserterna ingår också Brahms andra serenad med ”en underbar vals som är unik även för Brahms, det finns inget liknande i hela hans produktion” och Schumanns mycket sällan spelade Uvertyr, scherzo och final – orkestermusik av det underhållande slaget.

Christian Zacharias är en av vår tid främsta Mozart-pianister och sedan 2002 förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han är chefdirigent för Lausannes kammarorkester och Artistic Partner hos Saint Pauls Chamber Orchestra, den internationellt hyllade kammarorkestern i Minnesotas huvudstad.

Kammarkonsert med medlemmar ur Göteborgs Symfoniker
Söndag den 27 februari kl 18 blir det en högtidsstund i Stenhammarsalen för alla älskare av kammarmusik. Då framträder skickliga musiker ur Göteborgs Symfoniker i Prokofjevs härliga ”balettkvintett” i cirkusmiljö från 1924 och Schuberts mästerliga oktett för stråkar och blåsare. Samtida musik står också på programmet: Erkki-Sven Tüürs dramatiska duett Symbiosis som framförs av orkesterns konsertmästare Per Enoksson och kontrabasisten Jenny Ryderberg.

Stefan Nävermyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s