Två Sibeliussymfonier med Järvi junior

Kristjan Järvi dirigerar Pärt, Grieg och Sibelius. Foto: Peter Rigaud.

Kristjan Järvi dirigerar Pärt, Grieg och Sibelius. Foto: Peter Rigaud.

Kristjan Järvi, Neeme Järvis yngste son, för traditionen vidare den 10 februari kl 19.30 när han dirigerar Göteborgs Symfoniker i Sibelius symfonier nr 6 & 7 och Arvo Pärts tredje symfoni. Han bjuder också på en nordisk klassiker: Griegs pianokonsert med den hyllade engelske pianisten Stephen Hough.

Pärt och Grieg framförs också vid en av de mycket populära After Work-konserter med mat, musik och mingel fredag den 11 februari kl 18.

Kristjan Järvi föddes i Tallinn men växte upp i New York och är lika mycket amerikan som estländare. Han är känd för sina spännande programsättningar och framför lika gärna musik av John Adams och Frank Zappa som tonsättarna ovan. Hans karisma och tekniska skicklighet har hyllats i bland annat New York Times som kallat honom ”en pånyttfödd Leonard Bernstein”.

Sibelius symfonier hör till Göteborgs Symfonikers kärnrepertoar, tonsättaren dirigerade själv sjätte symfonin i Göteborg 1913. Hans två sista symfonier är förfinade strukturer med lika delar skönhet och gåtfullhet. Arvo Pärt skrev sin tredje symfoni till Neeme Järvi 1971 och den är något av ett startskott för den ”heliga minimalism” som senare gjorde Pärt uppmärksammad i hela världen.

Stephen Hough är solist i Griegs pianokonsert. Foto: Grant Hiroshima.

Stephen Hough är solist i Griegs pianokonsert. Foto: Grant Hiroshima.

Grieg och Stephen Hough
Griegs pianokonsert är ständigt fräsch och attraktionen höjs med ”den mest inflytelserika pianisten i sin generation”, som Stephen Hough kallats av en kritiker. Han har bland annat turnerat med Ryska Nationalorkestern och medverkat i en TV-sänd konsert med Berlinfilharmonikerna och Sir Simon Rattle samt erhållit utmärkelser för sina inspelningar av Rachmaninovs samtliga pianokonserter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s