Jussi Björlings 100-årsdag firas på Göteborgs Konserthus

jussi

Den 2 februari skulle Jussi Björling ha fyllt 100 år. Söndag den 6 februari hyllar Göteborgs Konserthus jubilaren med en konsert där tenoren Mats Carlsson bjuder på pärlor från Jussis magnifika karriär, bland annat Alfvéns Jag längtar dig, Verdis La donna e mobile och Sjöbergs Tonerna.

Jussi Björling slog igenom som 20-åring på Tivoli i Köpenhamn där en enad kritikerkår hyllade den unge svenske tenoren. Snart var Jussi Björling en eftertraktad operasolist som gjorde succé över hela världen. Han kom att älskas lika mycket för sin röst som för sin enkelhet som människa. Vi firar Jussi Björling med en jubileumskonsert i Stenhammarsalen med tenoren Mats Carlsson och pianisten Love Derwinger. Presentatör är Bertil Bengtsson från Jussi Björlingsällskapet.

Mats Carlsson
Mats Carlsson är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. År 2008 tilldelades han Jussi Björling-priset med motiveringen ”Mats Carlsson är en synnerligen lovande tenor som firat framgångar i en repertoar av sånger och roller som i många avseenden motsvarar Jussi Björlings egen.”

Love Derwinger
Love Derwinger har turnerat världen över och gjort ett flertal uppskattade inspelningar, bland originalversionen av Griegs pianokonsert (BIS).

Bertil Bengtsson
Bertil Bengtsson är en erkänd Jussi Björlingkännare och medlem av Jussi Björlingsällskapet. I hemstaden Göteborg har han arrangerat både utställningar och konserter till Björlings ära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s