Herbert Blomstedt – Symfonikernas egen favorit på gästspel!

Herbert Blomstedt dirigerar symfonikerna i Dvóraks sjunde symfoni och Sjostakovitjs första cellokonsert.

Herbert Blomstedt dirigerar symfonikerna i Dvóraks sjunde symfoni och Sjostakovitjs första cellokonsert.

Så fint är samarbetet mellan Göteborgs Symfoniker och Herbert Blomstedt att han utsetts till ”hederssymfoniker” av orkestern. Vid detta besök dirigerar han Dvóraks sjunde symfoni och Sjostakovitjs första cellokonsert med norske cellomästaren Truls Mörk. Konserten inleds med en av Blomstedts specialare: Nobilissima visione av Hindemith.

Det råder ingen tvekan om att Herbert Blomstedts hjärta klappar extra varmt för Göteborgs Symfoniker, orkestern han mötte redan som tonårig abonnent när han och familjen bodde här på 1940-talet:

– Det var här jag fick alla mina första, stora musikupplevelser. Jag glömmer aldrig när jag hört Bruckners fyra – jag var alldeles salig.

Han debuterade som dirigent med orkestern 1954 och har sedan dess varit en återkommande gäst. Hindemiths musik utgör en stor lockelse för Herbert Blomstedt. Redan 1960 dirigerade han Webermetamorfoserna med Symfonikerna och han har spelat in de stora orkesterverken på 3 CD för Decca. Balettmusiken Nobilissima visione, ”En ädel syn”, har fått sin titel efter balettens slutdel då hela skapelsen förenas i lovprisan av Gud.

Truls Mörk är en av vår tids främsta cellister. Han har hela världen som arbetsfält och har haft stora framgångar med Sjostakovitjs cellokonserter. I Göteborgs spelar han den första som komponerades direkt för en av Truls Mörks legendariska cellokolleger – Mstislav Rostropovitj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s