Violinist av världsklass hos Göteborgs Symfoniker fick fem fyrar i GP

Uppdaterad 2011-01-28, 12.38

Akiko Suwanai är solist i Beethovens violinkonsert. Hon spelar på stradivariusviolinen Delfinen från 1714. Foto: Leslie Kee.

Akiko Suwanai är solist i Beethovens violinkonsert. Hon spelar på stradivariusviolinen Delfinen från 1714. Foto: Leslie Kee.

Den 26 januari framträder violinisten Akiko Suwanai och Göteborgs Symfoniker i ett omväxlande program med Takemitsus Requiem, Beethovens violinkonsert och Sibelius fjärde symfoni under ledning av den finske dirigenten John Storgårds.

Som den yngsta vinnaren någonsin av Tjajkovskijtävlingen blev den japanska violinisten Akiko Suwani snabbt en internationellt uppmärksammad och hyllad solist. Under 20 aktiva år har hennes violinklang förgyllt konserter i Europa, USA och Asien och hon har turnerat med orkestrar som Kungliga filharmonikerna och London Symphony. Akiko Suwani har framträtt med Göteborgs Symfoniker sex gånger, både i Konserthuset och på turné i Budapest och Berlin. Hon har spelat in ett stort antal skivor för Universal Music och har också vunnit Paganinitävlingen i Italien och Drottning Elisabeth-tävlingen i Belgien. Hon spelar på en Stradivarius från 1714, ”Delfinen”.

Delfinen – the Dolphin
Perioden från 1700 fram till hans död kallas för ”den gyllene perioden” i Stradivarius produktion. Instrument från denna tid anses vara överlägsna de som han byggde tidigare och betingar ofta de högsta priserna.

Delfinen (The Dolphin) ägs idag av Nippon Music Foundation. Stiftelsen har en av världens största samlingar av instrument byggda av Stradivarius: Inte mindre än femton violiner, en viola, och tre celli. Instrumenten lånas ut till framstående musiker, huvudsakligen japaner. Utom Stradivariussmlingen har stiftelsen också två violiner byggda av Guarneri del Gesú.

Delfinen byggdes 1714 och har tidigare ägts bl.a. av Jascha Haifetz. Namnet Delfinen fick fiolen av Georg Hart, en instrumenthandlare i London i slutet av 1800-talet. Fiolens speciella utseende och undersidans färg påminde honom om en delfin!

Dirigenten Johan Storgårds. Foto: Marco Borggreve.

Dirigenten Johan Storgårds. Foto: Marco Borggreve.

John Storgårds
John Storgårds studerade violin vid Sibeliusakademin och för Haim Taub i Israel. Efter att ha spelat professionellt under många världskända dirigenter återvände han till akademin för att studera dirigering. I dag är John Storgårds chefdirigent för Helsingfors stadsorkester. 2005 gjorde han en imponerande debut på BBC Proms med BBC Symphony Orchestra som han numera arbetar med varje säsong. John Storgårds har även spelat in en rad skivor, bland annat en prisbelönt inspelning av Vasks violinkonsert Distant Light.

Konserten fick fem fyrar i GP 28 jan
Konserten fick fem fyrar av Håkan Dahl under rubriken ”En afton när alla bitar föll på rätt plats”.

Han skriver bland annat ”alla stråkförsedda musiker spelade med en värme som var nästan ofattbar”. Mot slutet av recensionen tillägger han att detta blev ”en kväll för älskare av strängförsedda trälådor, små såväl som stora. det hindrade emellertid inte från pregnanta insatser av flöjt, oboe, klarinett och fagott, men priset för bästa orkesterinsats denna gång tillkom Johan Stern i Cellostämman”.

Läs hela recensionen här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s