Västra Götalands Ungdomssymfoniker spelar i Konserthuset

Västra Götalands Ungdomssymfoniker i full aktion. Foto: Musik i Väst

Västra Götalands Ungdomssymfoniker i full aktion. Foto: Peter Lloyd, Musik i Väst.

Framtidens orkestermusiker kommer till Konserthuset. Västra Götalands Ungdomssymfoniker består av ungdomar från hela regionen. Orkestern är något av en plantskola för blivande musiker. Flera av ungdomarna i orkestern kommer om några år att återfinnas i våra symfoniorkestrar runt om i Sverige.

Musikerna är mellan 14 och 20 år och går så småningom vidare i (musik-)livet. Det innebär att orkestern ständigt förnyas med nya musiker. Orkestern består av 75–90 medlemmar, lite beroende på vilka verk som spelas. Förra året stod Stravinskys Våroffer på programmet. Verket kräver en stor orkester.

Varje vår och höst repeterar och turnerar Vägus i Västra Götaland under ledning av dirigenten Simon Phipps. Närmast gör orkestern en turné i Västsverige. Den börjar den 30 januari och går till Vara, Mellerud, Munkedal och avslutas med en konsert på Göteborgs Konserthus onsdag den 2 februari kl. 19.00.

Vägus under konsert 2009. Foto: Musik i Väst

Vägus under konsert 2009. Foto: Ingmar Jernberg, Musik i Väst.

Musik mellan två revolutioner

Att gå på konsert med Vägus är att ramla rakt in i den klassiska musikens famn. En upplevelse med hundraprocentig närvaro i nuet samtidigt som man hör historiens vingslag. Den här gången får publiken möta den första kompositören i den romantiska epoken – Beethoven – och den sista – Rachmaninov. Konsertens första del ägnas åt Beethoven. Med dramatik och humor presenterar de unga musikerna kändiskompositörens liv och musik i skuggan av franska revolutionen.

Hundra år senare, när mullret från ryska revolutionen börjar anas, är det Rachmaninov alla pratar om. Denne ryske pianist, lika känd för sina stora händer som för sina kompositioner, envisades med att se musik som känslans uttryck. Något som går från hjärta till hjärta.

Program
Beethovens liv och musik presenteras av orkestern
Rachmaninov symfoni nr 2

Simon Phipps dirigent
Charlotta Sairio regissör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s