Brahms i två tappningar

Andrew Manze dirigerar Brahms pianokvartett i Arnold Schönbergs arrangemang.

Andrew Manze dirigerar Brahms pianokvartett i Arnold Schönbergs arrangemang.

Den 20 januari kl 19.30 och den 21 januari kl 18 kan man uppleva Brahms geni ur två olika perspektiv: Göteborgs Symfoniker spelar under ledning av Andrew Manze hans första pianokvartett i Arnold Schönbergs kongeniala arrangemang och direkt efter orkesterkonserten spelas originalet med Martin Sturfält vid pianot!

Det blir helt klart ett spänningsladdat möte mellan två vitt skilda epoker: romantiken och modernismen. Men Brahms och Schönberg har mycket gemensamt – vilket blir uppenbart när man hör Schönbergs facinerande orkesterering som inte passerat 1930-talets dekadens spårlöst förbi.

Brahms står som en vakande figur vid dessa konserter. Han har skrivit kadenserna till Mozarts fantasifulla Pianokonsert nr 17 med Martin Sturfält som solist och står i centrum i Parrys vackra Elegi till Brahms. Dirigent är Andrew Manze som blivit internationellt uppmärksammad som formidabel violinist och ensembleledare inom barocken och den wienklassiska musiken. Han har på några år också etablerat sig som en av vår tids mest kommunikativa och fängslande dirigenter, inte minst i Helsingborg där han är chefdirigent sedan 2006.

Pianisten Martin Sturfält är kvällens solist.

Pianisten Martin Sturfält är kvällens solist.

Pianisten Martin Sturfält är en av de mest uppmärksammade och efterfrågade svenska musikerna i sin generation. Han är en flitigt anlitad solist hos svenska och utländska symfoniorkestrar samt en hängiven kammarmusiker. Alltsedan 11-årsåldern har han varit aktiv som konserterande pianist och hans framträdanden har tagit honom världen över. Han har på senare år samarbetat med framstående dirigenter som Sir Mark Elder, Andrew Manze och Alexander Vedernikov. Martin Sturfält har vunnit både den svenska och den engelska Yamaha-tävlingen samt erhållit John Ogdon-priset och Terence Judd-utmärkelsen.

Gratis entré till pianokvaretten
Direkt efter orkesterkonserterna spelar Martin Sturfält, Terje Skomedal, violin, Tuula Fleivik, viola och Johan Stern, cello, Brahms första pianokvartett i original. Det är fri entré till denna del av konserten som beräknas börja kl 22 (20 januari) respektive kl 20.30 (21 januari).

SN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s