Berlioz vackraste och svåraste sånger

Malena Ernman sjunger Berlioz i Göteborgs Konserthus 12 och 13 januari.

Malena Ernman sjunger Berlioz i Göteborgs Konserthus 12 och 13 januari.

Göteborgs Symfoniker, Malena Ernman och dirigenten Nikolaj Znaider presenterar en helkväll med Hector Berlioz. Den 12 och 13 januari står hans två mästerverk Sommarnätter och Symphonie fantastique på programmet.

Symphonie fantastique må låta oskyldigt men syftet var att skildra en opiumrökares kärlekshistoria och hallucinationer. Hector Berlioz (1803-1869) komponerade sitt första stycke som tolvåring och melodin från denna återanvände han i Symphonie fantastique. Hans kompositioner kännetecknas av romantisk dramatik – musiken var tänkt som en skönhetsupplevelse och skulle helst framföras av en stor orkester. Sommarnätter, Les Nuits d´été, är ett av Berlioz mest älskade stycken, en suggestiv, sensuell hyllning till den sjungna romansen.

Malena Ernman (bilden) är enligt Dagens Nyheter ” en av världens bästa sångare”. Det internationella genombrottet kom 1999 som Nerone i Händels Agrippina på La Monnaie i Bryssel och Théâtre des Champs-Élysées i Paris.

– Jag har sjungit klassiskt hela livet men var över 20 år när jag började med opera, berättar Malena Ernman. Idag rör hon sig fritt mellan genrer som klassiskt, jazz, opera, musikal och melodifestival.

– Berlioz sångstycken är särskilt svåra, jag har fått förbereda mig månader innan.

Nikolaj Znaider är en mycket uppskattad dansk violinist och dirigent som tidigare både spelat och turnerat med Göteborgs Symfoniker. Han har vunnit flera prestigefyllda tävlingar, både som musiker och dirigent. Han är sedan 2009 förste gästdirigent för Svenska Kammarorkestern, Örebro.

Han har framträtt med bland annat Berlinfilharmonikerna, London Symphony Orchestra och London Philharmonic Orchestra. Nikolaj Znaider är också grundare och konstnärlig ledare för Nordic Music Academy, en uppmärksammad sommarskola för unga musiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s